top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverBoer Peter

#stikstof

De laatste week van augustus stond in het teken van poep! Gewassen - en dus ook gras - hebben mest nodig om te groeien. Als je het aan Boer Peter vraagt is mest geen afval, maar een waardevolle grondstof! Echter, te veel mest op de bodem is niet goed voor de kwaliteit van het oppervlakte- en grondwater. Daarom is er een uitgebreid mestbeleid in Nederland (#stikstof). 31 augustus is de laatste dag dat drijfmest (mengsel van vaste en vloeibare mest uit de mestkelders onder de melkstal) uitgereden mag worden in Nederland.
Net zoals het gras oogsten, is dit ook een klus dat je niet onder alle weersomstandigheden kan doen. Bovendien wil je eerst nog je gras hebben geoogst voordat je mest er op gaat uitrijden. Er zitten dus nogal wat afhankelijkheden in het landwerk. Het boerenvak is heel mooi omdat je met de seizoenen leeft en dus ook van dag tot dag met het weer, maar dan zorgt zo’n datum als 31 augustus nog al voor wat stress in Haarzuilens…


Gelukkig is de klus weer geklaard en kunnen we weer verder met de volgende klus: ruige mest uitrijden. Dit is de mest uit de potstal, waar de koeien op stro staan (kalfjes, jongvee en stier). Deze mest mag tot wat later in het jaar uitgereden worden.

105 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page