top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverBoer Peter

Ribeye op de BBQ

Ribeye op de BBQ Eindelijk is het dan zover. Prachtig zomerweer en een mooi stukje Ribeye van ca. 400 gram van Boer Peter. Het volgende heb ik gelezen op internet over dit stuk vlees:


‘Moet ik dit vlees eerst nog marineren?’

Nee, dat is zonde van de 200 smaken die er al in zitten…


Ribeye heeft van nature veel smaak en dus kan je smaakmakers tot een minimum beperken. Maar je kan de steak ook met een mooie Argentijnse rub kruiden “perfect bij dit stuk vlees”. Maar dit keer een bereiding zo puur mogelijk gehouden dus direct boven de gloeiende houtskool op een gietijzer grillrooster.

Ingrediënten:

Ribeye a 4 tot 800 gram 3 cm dik.

• 2 el olijfolie

• 1 takje Rozemarijn

• Zeezout

• Zwarte peper Benodigdheden:

• vleesthermometer

Gaarheid:

Ten eerste dienen steaks minimaal 2 cm dik te zijn om een mooi korst te kunnen ontwikkelen tijdens het grillen. Ten tweede heeft het de voorkeur dat de steak hierbij overal even dik is zodat deze gelijkmatig gaart.


Raw / rauw: Kerntemperatuur van 46 tot 51 graden

Rare / rood: Kerntemperatuur 51 tot 54 graden

Medium / rose: Kerntemperatuur van 54 tot 60 graden

Welldone / doorbakken: Kerntemperatuur van 60 tot 65 graden

Bereiding:

Ribeye minimaal 1 uur van te voren het vlees uit de koelkast halen en droogdeppen. Hierna de Ribeye bestrooien met zwarte peper, zeezout en met een klein beetje olijfolie insmeren. Takje rozemarijn en eventueel tijm fijnsnijden ter voorbereiding van presentatie, namelijk plakjes gesneden Ribeye op schaal met olijfolie en kruiden.

Steakliefhebbers stellen prijs op een aromatisch korstje. Dat gebeurt dankzij de Maillard reactie. Onder invloed van droge hitte geven de suikers en eiwitten in het vlees samen nieuwe stoffen af en geven het dan een smakelijke korstje. De droge hitte moet minimaal 120 graden bedragen.

Maak de BBQ gereed voor direct grillen rond de 160 a 180 graden. Als de BBQ een stabiele temperatuur van 160 a 180 graden heeft bereikt, dan de Ribeye op het grillrooster neerleggen. Grill ze aan elke kant 6 tot 8 minuten. Draai halverwege een kwartslag, zodat de steak een mooi rasterpatroon krijgt.

Leg de steak losjes in aluminium folie en laat 5 minuten rusten. Snijd vervolgens de steak in mooie plakjes. Strooi de rozemarijn in een schaal en besprenkel ruimschoots met een mooie olijfolie. Leg hier de steak in strooi er vlak voor het serveren wat grof gemalen peper en zeezout over. En dien het in zijn geheel op …. Om extra rooksmaak te geven kun je takjes rozemarijn toevoegen of bijvoorbeeld rookhout gedrenkt in whisky toevoegen.


Eet smakelijk!

5.475 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Opmerkingen


bottom of page