top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverBoer Peter

Kijkje achter de schermen: melken met de robot

Bijgewerkt op: 22 mei 2020

Toen we begonnen met melken was de keuze snel gemaakt: we gaan melken met een robot. Het geeft meer flexibiliteit en het is gezond voor de koeien. Koeien zijn, net zoals mensen en alle andere dieren, erg gesteld op rust reinheid en regelmaat. Met een robot kan een koe haar eigen ritme bepalen. Bovendien lopen koeien dan niet met heel zware uiers rond!



Werkelijk alles gaat automatisch: de koe wordt door middel van een responder in de halsband gedetecteerd. Zo weet de robot welke koe het is en of de koe al gemolken is in de afgelopen 6 uur. Het uier wordt schoongeborsteld. Vervolgens worden de tepelvoeringen geheel automatisch onder de koe gehangen. Ondertussen krijgt de koe brokjes gevoerd en als het melken, na tien minuten, klaar is, gaat het hek weer automatisch open.



Naast de verlichting in fysieke arbeid helpt de techniek ons ook met de monitoring van de gezondheid van de dieren. Zo wordt de temperatuur van de koe bij elke melking gemeten, de uiergezondheid en natuurlijk hoeveel melk de koe geeft.


Maar… “elk nadeel heb z’n voordeel”. Zo geeft een robot ook wel eens storing. Het liefst ’s nachts, als je een dagje weg bent of tijdens de feestdagen. Fijne Hemelvaartsdag!




94 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page