top of page
Zoeken
 • Foto van schrijverBoer Peter

Heeft ons bedrijf een beter leven keurmerk?


Laatst kregen wij de vraag of ons bedrijf een beter leven keurmerk heeft. Wij zijn heel blij met dit soort vragen want we zijn dagelijks bezig met doelen stellen voor onszelf om aan te tonen dat we aan de eisen van keurmerken voldoen zoals duurzaamheid, biologisch boeren, beter leven, circulaire landbouw en een korte keten. Keurmerken waar wij volledig achter staan. Zulke vragen zijn voor ons een extra stimulans om onze doelen concreet te maken!

Wij zien trouwens zo’n keurmerk meer als middel dan als doel op zich want we voldoen eigenlijk al aan heel veel punten:


 • Het kalf drinkt de eerste week bij de moederkoe en staan ook in hetzelfde strohok;

 • De kalveren worden niet onthoornd, onze eigen opgefokte koeien hebben hoorns;

 • Het jongvee loopt in groepsverband in een strostal;

 • Jongvee staat in de zomer buiten (op het landgoed van natuurmonumenten);

 • Kleinschalig melkveebedrijf, we melken 60 koeien met een melkrobot

 • De ligboxenstal is ruim genoeg, elke koe heeft twee ligplaatsen tot haar beschikking (11,5 m2 eis is nu 6 m2 per koe);

 • We gebruiken geen antibiotica;

 • Ruwvoer bestaat uit natuurgras. We strooien geen kunstmest, we gebruiken geen gewasbeschermingsmiddelen;

 • We houden rekening met het weidevogelseizoen;

 • We passen “strokenbeheer” toe om schuilplaatsen te bieden voor hazen, vogels en andere dieren;We hebben natuurlijk ook nog ontwikkelpunten met als belangrijkste speerpunt: weidegang voor alle runderen. Op dit moment blijven de melkgevende koeien binnen. Dit omdat we met een melkrobot melken waardoor de koeien de hele dag door gemolken kunnen worden. Dit is voordelig voor het dier (kan eigen ritme bepalen en geen vol zwaar uier), maar het moet wel in de buurt van de melkrobot blijven. We hebben plannen om natuurbeweiding toe te passen. Hier zit echter een heel verhaal aan vast. We zijn al in gesprek met natuurmonumenten over de pacht, we moeten investeren in een stalaanpassing en het belangrijkste: de koeien moeten het leren!

Om af te ronden (we raken er niet over uitgepraat…): we zijn veel bezig met dit thema. Het vergt echter enorm veel administratie om de criteria aan te tonen en een erkend bedrijf te worden. Bovendien zijn we “pas” een jaar bezig met ons vlees lokaal te verkopen. Voor die tijd werden de koeien via een handelaar verkocht en was onze bedrijfsvoering vooral gericht op het melken. De melktak is meer gericht op duurzaamheid en biologisch boeren, hier worden melkveehouders ook voor beloond. Bovendien: dierenwelzijn staat voorop bij alle melkveehouders want voor elk gezond dier heb je veel minder omkijken naar dus minder zorgen en zo’n dier produceert ook meer melk. Zoals Peter zegt: “een melkkoe is net als een mens en is het meest tevreden met rust, reinheid en regelmaat”.

Heb jij ook een vraag? Stel ‘m dan! Wij vertellen er graag over en het helpt ons om te ontwikkelen naar een duurzaam bedrijf en sector.

258 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page